Nieuws advocaat familierecht en scheiding

Toeslagen bij scheiding. Voorkom terugbetaling. De 10%-regeling uitgelegd.

Picture of Esther Busch
Esther Busch

Advocaat familierecht Alkmaar

Voorkom dat u toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag, moet terugbetalen bij scheiding. In dit artikel leest u waar u op moet letten.

Vanaf welke datum wordt ex-partner ook ex-toeslagpartner?

Als u gaat scheiden dan geldt uw ex-partner niet langer als uw toeslagpartner vanaf het moment dat u op verschillende adressen staat ingeschreven en het verzoek tot echtscheiding (of ontbinding partnerschap) bij de rechtbank is ingediend. Voor de huurtoeslag telt uw ex-partner al niet meer mee vanaf de eerste dag van de maand dat u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Voor samenwoners geldt dat uw ex-partner geen toeslagpartner meer is, vanaf de eerste dag van de maand nadat u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven.

Toeslag terugbetalen bij stijging inkomen ex-toeslagpartner

Als het inkomen van uw ex-toeslagpartner stijgt nadat er een einde is gekomen aan de samenleving, dan telt dit extra inkomen ook mee over de periode dat u nog samenwoonde. Dat kan tot gevolg hebben dat u toeslagen moet terugbetalen.

Voorkom terugbetaling toeslagen

In sommige situaties kan dat worden voorkomen. U moet in dat geval de belastingdienst vragen om de stijging van het inkomen van uw voormalig toeslagpartner niet mee te tellen voor de toeslagen. Dit wordt de 10-% regeling genoemd.

Dit is met name van belang bij (ex-) partners die een bijstandsuitkering ontvangen, omdat de bijstandsuitkering voor een alleenstaande hoger is dan de helft van de gehuwden norm. Het kan echter ook een rol spelen in andere situaties.

Geldt de 10%-regeling voor u?

Verwacht u dat u hiervoor in aanmerking komt? Of twijfelt u nog? U mag altijd contact opnemen. Op de website van de belastingdienst kunt u het formulier ‘Verzoek 10%-regeling voor toeslagen’ vinden. Dit formulier kan tot vijf jaar na het jaar waarop het verzoek betrekking heeft, worden ingediend.

Lees ook mijn andere nieuwsberichten:

Zoekt u iets?

Gratis spreekuur

Iedere week is er gratis spreekuur met advocaat Esther Busch. Voor al uw vragen over familierecht.

Review

“Esther Busch is een advocaat die vertelt waar het op staat wat de mogelijkheden zijn en de slagingskansen ik ben ZEER tevreden en beveel iedereen haar aan en als ik nog eens wat heb kom ik zeker terug.”

Review

“Mevrouw Busch is een betrokken advocate. Ze is goed in haar werk en gaat ook nog een stap verder om met je mee te denken. Komt met heldere voorstellen. Ontzettend bedankt voor het bijstaan. Ik zal je bij een ieder die dat nodig heeft aanraden.”