Nieuws advocaat familierecht en scheiding

Ben ik verplicht om een ouderschapsplan op te stellen bij scheiding?

Picture of Esther Busch
Esther Busch

Advocaat familierecht Alkmaar

Sinds 1 maart 2019 zijn gehuwde ouders, ouders met een geregistreerd partnerschap of ongehuwde ouders met gezamenlijk gezag verplicht om een ouderschapsplan op te stellen bij scheiding. Deze verplichting is opgenomen in de Wet Bevordering voorgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding. Een ouderschapsplan is alleen verplicht voor minderjarige kinderen.

Bij de echtscheidingsprocedure verlangt de rechtbank een door de ouders ondertekend ouderschapsplan. Als er geen ouderschapsplan is opgesteld, dan is de kans aanwezig dat de rechtbank de echtscheiding (of ontbinding van het geregistreerd partnerschap) niet uitspreekt. Alleen als indiener van het verzoekschrift goed kan uitleggen waarom het ouderschapsplan ontbreekt, kan de rechtbank van het uitgangspunt afwijken.

Wat moet er in ieder geval in een ouderschapsplan staan?

  • de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken;
  • de wijze waarop ouders elkaar informeren en raadplegen over belangrijke onderwerpen die betrekking hebben op de kinderen;
  • de wijze waarop de kosten van de kinderen verdeeld worden tussen ouders.

Daarnaast moet uit het ouderschapsplan blijken op welke wijze de kinderen bij het opstellen van het plan zijn betrokken. De leeftijd van de kinderen zal hierbij een rol spelen. Voor de verdeling van de kosten van de kinderen zijn alimentatierichtlijnen ontwikkeld. U kunt hiervan afwijken.

Lees ook dit artikel: Wat moet er in een ouderschapsplan staan?

Advies bij opstellen ouderschapsplan of scheiding?

Wilt u advies bij het opstellen van het ouderschapsplan of bij uw scheiding dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met advocaat Esther Busch.

Lees ook mijn andere nieuwsberichten:

Zoekt u iets?

Gratis spreekuur

Iedere week is er gratis spreekuur met advocaat Esther Busch. Voor al uw vragen over familierecht.

Review

“Esther Busch is een advocaat die vertelt waar het op staat wat de mogelijkheden zijn en de slagingskansen ik ben ZEER tevreden en beveel iedereen haar aan en als ik nog eens wat heb kom ik zeker terug.”

Review

“Mevrouw Busch is een betrokken advocate. Ze is goed in haar werk en gaat ook nog een stap verder om met je mee te denken. Komt met heldere voorstellen. Ontzettend bedankt voor het bijstaan. Ik zal je bij een ieder die dat nodig heeft aanraden.”