Als u gaat scheiden komen er veel vragen op u af. Wie blijft er in het huis wonen? Hoe verdelen we het vermogen? Hoe wikkelen we de huwelijkse voorwaarden af? Hoe gaat het met de kinderen? Moet ik alimentatie betalen? Het is verstandig om u goed te laten adviseren bij een familierecht advocaat. Als advocaat familierecht, ook wel scheidingsadvocaat of echtscheidingsadvocaat genoemd, sta ik u bij voor de juridische vragen en begeleid ik u tijdens het proces van scheiden.
Als u (of uw partner) wilt scheiden kan dit op drie manieren.
Als u met uw partner (in hoofdlijnen) al afspraken heeft gemaakt, kunt u ervoor kiezen om samen een advocaat in de arm te nemen. De advocaat zal de gemaakte afspraken met u bespreken en toetsen aan het wettelijke kader. De advocaat zal zich ervan moeten vergewissen dat u beiden volledig achter de gemaakte afspraken staat. Mocht blijken dat dit niet het geval is en het lukt niet om nieuwe afspraken te maken, dan zal de advocaat u beiden wegens tegenstrijdige belangen moeten doorverwijzen naar een eigen advocaat.
Bij volledige overeenstemming worden de afspraken vastgelegd in een zogenaamd echtscheidingsconvenant. Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar valt wel aan te bevelen. Een goed echtscheidingsconvenant verkleint de kans op problemen in de toekomst.
Vervolgens volgt de indiening van een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding. Een bezoek aan de rechtbank is niet nodig.