Mijn partner wil scheiden. Wat nu?

Als u gaat scheiden komen er veel vragen op u af. Wie blijft er in het huis wonen? Hoe verdelen we het vermogen? Hoe wikkelen we de huwelijkse voorwaarden af? Hoe gaat het met de kinderen? Moet ik alimentatie betalen? Het is verstandig om u goed te laten adviseren bij een familierecht advocaat. Als advocaat familierecht, ook wel scheidingsadvocaat of echtscheidingsadvocaat genoemd, sta ik u bij voor de juridische vragen en begeleid ik u tijdens het proces van scheiden.

Als u (of uw partner) wilt scheiden kan dit op drie manieren.

1. Samen met een advocaat

Als u met uw partner (in hoofdlijnen) al afspraken heeft gemaakt, kunt u ervoor kiezen om samen een advocaat in de arm te nemen. De advocaat zal de gemaakte afspraken met u bespreken en toetsen aan het wettelijke kader. De advocaat zal zich ervan moeten vergewissen dat u beiden volledig achter de gemaakte afspraken staat. Mocht blijken dat dit niet het geval is en het lukt niet om nieuwe afspraken te maken, dan zal de advocaat u beiden wegens tegenstrijdige belangen moeten doorverwijzen naar een eigen advocaat.

Echtscheidingsconvenant

Bij volledige overeenstemming worden de afspraken vastgelegd in een zogenaamd echtscheidingsconvenant. Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar valt wel aan te bevelen. Een goed echtscheidingsconvenant verkleint de kans op problemen in de toekomst.

Vervolgens volgt de indiening van een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding. Een bezoek aan de rechtbank is niet nodig.

2. Ieder een eigen advocaat

U kunt er ook voor kiezen om een eigen advocaat in de arm te nemen. Uw advocaat zal uw belangen optimaal behartigen. De belangen van de eventuele aanwezige kinderen zullen een grote rol spelen, waarbij de menselijke verhoudingen niet uit het oog worden verloren. Het voorkomen van een procedure heeft de voorkeur, maar als het niet anders kan, dan bent u verzekerd van goede professionele bijstand.

3. Ieder een eigen advocaat en een mediator

Het is ook mogelijk dat als u beide een eigen advocaat heeft, u samen besluit een mediator in te schakelen. Dat kan voor de gehele echtscheiding zijn of alleen op een onderdeel daarvan, bijvoorbeeld het ouderschapsplan. Het komt ook voor dat partijen ter zitting besluiten een mediator te raadplegen. Busch Advocatenkantoor kan u -in overleg met de advocaat van uw partner- adviseren bij het uitkiezen van een geschikte mediator. Bij de mediation zijn in principe geen advocaten aanwezig. Uw advocaat kan u op de achtergrond adviseren en zal het door de mediator opgestelde convenant en/of ouderschapsplan op juistheid controleren. Veel mensen ervaren het als prettig dat ze tijdens de mediation een eigen advocaat kunnen raadplegen, zodat ze zeker weten dat ze goede afspraken maken.
Iedere week is er gratis spreekuur met advocaat Esther Busch. Voor al uw vragen over familierecht.